Reis Amerika

 

 

 

GROOT, GROTER, GROOTST

 

 

Drie weken op vakantie in de Verenigde Staten. Het land verkennen met een gehuurde auto. Amerika, het land der onbegrensde mogelijkheden. Maar er zijn grenzen. Want ze laten je niet zomaar toe. Maar eenmaal binnen en de vrijheid komt je tegemoet. Het verkeer is een oase van rust vergeleken met Europa. Hier is nog ruimte. In drie weken doorkruisen we vier staten: Californië, Utah, Arizona en Nevada. Vooraf hebben we een route gemaakt maar deze is onderweg ingekort vanwege de gigantische afstanden. In totaal hebben we een 6400 kilometer afgelegd. Met als start en finishplaats Los Angeles. In deze immense stad van zeven miljoen inwoners (eigenlijk zijn het steden en snelwegen aan elkaar) stond onze bolide, een echte Amerikaanse slee (type: Oldsmobile), klaar.

We hebben gekozen voor de westkant van de U.S.A. met de mooiste en beroemdste plaatsen. Ze passeren allen de revue: Hollywood, Disneyland, Las Vegas, Alcatraz en Grand Canyon. Maar er is meer. Zo rij je langs de stranden van Santa Monica, even verderop kun je skiën in de Rocky Mountains en ook de woestijn is om de hoek. Amerika is een groot afwisselend pretpark. En zelfs van de aardbevingen die hier vaak plaatsvinden wordt een attractie (lees: nabootsing) gemaakt. Overigens worden de attracties niet allemaal duidelijk aangegeven. Zoals de wereldberoemde "Walk of Fame". Alles is groot, groter, grootst. Neem alleen al het land . Daarvoor is een auto beslist noodzakelijk. De meeste Amerikanen zijn dik. Geen wonder want ook de hamburgers zijn groter dan bij ons. Pizza’ s worden aangeprezen in inches (zeg maar "wagenwielen"). Maar ook het ontbijt is stevig. Gebakken ei, bacon, braadworst, toast en wat al niet meer. Met een flinke bak koffie (de tweede is gratis), overigens van matige kwaliteit. Je eet hier niet thuis maar onderweg, bij Denny’s of hoe die vele tenten hier ook heten. Amerikanen zijn erg vriendelijk, een beetje te. Elke dag zijn de standaardvragen "how are you today?". En in een restaurant van hetzelfde laken een pak: "how do you want your eggs today?" De natuur aan de westkant van de States is adembenemend mooi. Al het moois is ondergebracht in Nationale Parken. www.nps.gov. Deze parken worden streng onderhouden. Rommel op de grond gooien kost je 1000 dollar! Helikopters houden een oogje in het zeil. Ook wat snelheden op de autowegen betreft. Over wegen gesproken. Om u een indruk te geven wat er zich op en naast de immense highways afspeelt volgt een reisverslag.

 

BEST OF THE WEST

 

Om 1300 plaatselijke tijd aankomst op "L.A. International Airport" te California. Bij autoverhuurbedrijf Alamo stond onze Amerikaanse bak reeds klaar: een Oldsmobile. Het gevaarte heeft onder meer een 3liter v6 motor, automatische versnelling en de onvermijdelijke cruisecontrole, de automatische piloot. Gelijk maar toeren. Door de Beverly Hills, waar we bij Eddie Murphy op de koffie kwamen (niet thuis dus) en door het al even beroemde Hollywood. Motels zouden hier te kust en te keur zijn. In het bekende (en dus dure) Santa Monica vinden we volgens ons het enige motel op aarde in een louche omgeving. Het is gelijk feest in de tent als de douchedeur in het slot valt. Om 21.30 gaan we reeds gestrekt, uitgewoond, jetlag. De eerste 87 mijl zitten erop.

Al om 8.15 uit de veren. Na de "scrambled eggs" (roereieren) zoeken we de wereldberoemde letters Hollywood  op die we gisteren in een flits in de bergen zagen staan. En..hoe is het mogelijk, we vinden ze niet terug! De Universal Studios www.universalstudios.com van datzelfde Hollywood vinden we wel. Een rondrit met een trammetje voert ons langs diverse decors. Onderweg komen we Dracula, Jaws en King Kong tegen. Tijdens een Wildwest Show dolt Charly Chaplin met iedereen die hij tegenkomt. Amerikanen zijn echte showmakers. Bij de Special Effects komen we bijna letterlijk in vuur en vlam te staan. Na de studio’s gaan we naar de Walk of Fame, waar de sterren op de grond stralen door heen gelegde tegels. Deze twee mijls "loop" is kennelijk achteloos langs Hollywood-Boulevard neergekwakt want ook deze vinden we eerst niet. We lopen over ontelbare beroemdheden die hun sporen hebben verdiend. Een voorbeeld? John Wayne. Vervolgens gaan we op de gezonde toer (hemburger, french fries en cola in xl-formaat-bekers) in een onvervalste Amerikaanse hamburgertent.

Vandaag krijg ik de vuurdoop in de rode kar. Het linker been blijkt een blok aan het been (geen koppeling, dus is het been overbodig). Miljoenenstad Los Angeles is een wirwar van snelwegen en kruispunten. We gaan naar het Noorden. De natuur is hier prachtig. Op de cruisecontrole langs het wilde westen: ranches in dorre gebieden, kale heuvels maar ook fruit en wijngaarden. Dan rijden via de schilderachtige kustroute. Jammer dat ie zo lang en slingerig is. En natuurlijk zijn we even bij het strand geweest. Tien minuten slechts want het water blijkt ijskoud. Als je goed kijkt kun je walvissen zien zwemmen. Eentje van ons zegt een exemplaar te hebben gezien maar een bewijs is niet geleverd. Het zouden ook bewegende rotsen kunnen zijn. Tegen de avond zoeken we een motel. We hebben qua prijs weer pech, wederom bevinden we ons in een dure omgeving. In Monterey vinden we uiteindelijk een geschikte motel. Het avondeten wordt genuttigd in een pizzatent. De bestelde dertien inch is echter teveel gevraagd.

De volgende dag rijden we de "17-miles drive". Dat is een toeristische route langs de wereldberoemde golfbaan. We vervolgen onze wereldreis naar San Francisco.In de veelbezongen hippiestad is het echt moeilijk rijden. Niet alleen zijn de "streets of San Francisco" steil maar ook hebben we te maken met eenrichtingsverkeer. Een praatgrage meneer probeert het vuurtje op te stoken. Het lukt hem niet maar wel de kok die ons eten klaar maakt. Aangebrand en niet om over naar huis te schrijven. Dan maar even wat bluswater (bud-bier) halen in de liquor store (slijterij die dag en nacht open is) om de hoek.

Na het ontbijt bij "Jack in the Box" gaan we naar Fisherman’s Wharf met Pier 39, een van de toeristische trekpleisters van de stad. De grootste attractie is Alcatraz maar deze was al volgeboekt. Alvast reserveren voor morgen is nodig anders kom je er niet meer. Op de werf zijn heel veel souvenirwinkeltjes en zeehonden. Amerikanen zien overal geld in. Zo kun je bijvoorbeeld een aardbeving voelen, deze omgeving is heel gevoelig voor bevingen door de aanwezige breuklijnen in de aardkorst. Rijden door de stad is opwindend en ongelooflijk steil. Als de remmen het niet doen zeil je zo door naar het boeveneiland Alcatraz. Niet voor niets rijden er trammetjes (cable-cars). Vlak bij ons motel heb je dan nog Lombard Street, of Market Street, waar de weg alleen uit haarspeldbochten bestaat. ’ s Avonds bezoeken we China Town. Hier bevinden zich veel Chinezen. We eten Mongoolse sleehond of zo in een zogenaamde Dim Sum-tent. Eentje van ons vindt het maar niks en moet op een houtje bijten (Chinees stokje).

Op naar Alcatraz. Deze voormalige gevangenis is nu een topattractie. We halen nog net de boot. De gevangenis was heel goed beveiligd. Sommige boeven zaten vijf maanden vast in een isoleercel. Toch zijn er ook gevangenen ontsnapt. En van enkelen is tot op de dag van vandaag niets vernomen. Als we weer de auto opzoeken in de parkeergarage blijkt onze parkeerkaart (op zijn Amerikaans dus enorm groot) kwijt. Dit grapje kost ons liefst 25 dollar! Dan rijden we over de Golden Gate-brug. En komen we in een hele andere wereld. Stukjes groen, zonnebloemen, perenbomen, pruimenbomen maar ook hoge bomen. En ellenlange wijngaarden. Het is de Napa Valley, het land van Falcon Crest (van de gelijknamige tv-serie). Was het in San Francisco kil en nattig, het is hier ineens bloedheet. In de hoofdstad van Californië, Sacramento, gaan we aan de toog in een sportcafe, clubcafe van de plaatselijke baseballers. Hier bestellen we een "pitcher beer" (kan bier).

Na weer hetzelfde ontbijt, ‘n selectie van eggs, hash browns, vissticks, breadworst, toast, muffin, orange juice, koffie en bacon weer aan de rit. We gaan pootje baden in Lake Tahoe? Hoe? Juist, Lake Tahoe. www.tahoe.com. Dat klinkt naar indianen en daar zitten wij niet ver naast. Dit is het Wilde Westen: prairies, koeien, rodeo’s, alleen de postkoetsovervallen ontbreken nog. Het Tahoe-meer, hoog in de bergen gelegen, is een plaatje. Blauwer dan blauw. De grens tussen de staten California en Nevada loopt dwars door het meer. We lijken wel drie keer om het meer te rijden maar dat is niet zo. Ze kijken hier echter niet op een mijl, wel op rommel. Daar staat een boete van 1000 dollar op! Na miles en miles langs "turnouts" (stroken langs de weg om het snellere verkeer voor te laten gaan) en gevaarlijke rotsen (die wel eens naar beneden vallen) leggen we aan bij het strand. Heerlijk, maar wel een beetje koud. Aan het eind van de dag arriveren we in een befaamd wintersportgebied, Mammoth Lake. Als wij er zijn is er geen sneeuw te bekennen, het is hartje zomer. We logeren in een compleet huis (er was weer geen motel te vinden) genaamd Mammoth Lake Country Inn (hoe verzin je het). De enige die nog plaatsen vrij had. "Vacancy" noemen ze dat. En wij maar denken dat de eigenaar vakantie heeft…Ook al kost het kapitalen, we zijn moe van al die haarspeldbochten. Het huis ligt midden in een bos, vlakbij de verdekt opgestelde beren. Het is wel een luxe hoor: een magnetron, fornuis en een klaverjastafel. Maar weer geen telefoon, we zijn van de buitenwereld afgesneden. De "burrito" in een plaatselijke Mexicaans restaurant maakt veel goed.

We willen weer veel kilometers maken. Dat doen we ook maar dan lopend. Door de verbrande bossen van Devils Postpile. De natuur heeft hier flink huis gehouden en toont een bizar beeld. Blokken van basalt en opgestapelde "postpiles" (palen). De naam devil past hier uitstekend bij. We blijven nog een nacht in Mammoth Lake maar dan in een goedkopere woning, motel 6. We hebben de plaatselijke meertjes (Lake George, Lake Bloody Mary!) nog even bekeken en drinken een paar budjes in een Kentucky Fried Chicken-tent.

Vandaag op het menu: Yosemeti National Park. Een natuurpark, zo groot als de provincie Drenthe. Hier zouden allerlei dieren lopen: herten, beren, marmotten, enz. Op een paar herten na niks gezien. Het park is prachtig. Watervallen (11 keer zo hoog als de Niagara-watervallen) en fabelachtig klinkende namen van bergen als Half-Dome. Een schitterend uitzicht biedt het park vanaf Glacier Point. Het lijkt wel Zwitserland. Yosemite is Indiaans en dat merken we als we het dorp in lopen, Yosemeti Village. Tegen de avond vallen we Sonora binnen waar we tot nu toe het beste restaurant vinden, Wagon Wheel. Op naar Columbia. Nee, niet in Zuid-Amerika. Dit is een oud mijnwerkersdorpje in het Wilde Westen. Wij hadden het snel bekeken. Maar de plaatselijke toeristisch medewerker dacht daar anders over. Hij liet ons in rap tempo alle hoeken en gaten van zijn dorp (een openluchtmuseum). In het naburige Jamestown bezoeken we een oud verlaten stationnetje. En gaan in de omgeving op jacht naar goud,  dat hier vroeger te vinden was. Terug naar de snelweg, highway 5 South. Richting Coalinga. Onderweg zien we de grootste stierenmesterij van Californie (wel 100.000 koeien). Via Visala stoppen we even bij Hanford bij een boerderij van Nederlanders, de D.G. Bar Ranch. De nacht brengen we door in "sinaasappelstad" Fresno. De sinaasappels kun je zo van de weg plukken. Maar zo fris en fruitig is het er ook weer niet. Alles zit achter tralies. Het Kings Canyon Park laten we links liggen, we gaan naar het Sequioa Park, genoemd naar de gigantische hoge bomen. Hier staat ook de grootste van de wereld, de Sherman Tree, die wel honderd meter hoog is. We verlaten het bos en draaien de snelweg weer op. Samen met sierlijk opgepoetste trucks (als woningen), pick-ups (eentje met een hond los op het dak!), Corvettes, Chevrolettes, Dodges, Buicks maar ook enige Opels en Toyota’s. Niet alleen de auto’s zijn groots, de trein die we zien telt liefst 82 wagons. Zoals het meisje in het park ("i was in Apenheul") al zei: "Americans are nice and crazy".Langs de highway lappen land met zo hier en daar in de middle of knowhere een krot of een autowrak. De weg gaat nu door de woestijn, de Mojave. Een lange weg langs yucca’s, zandhopen en windmolens. Zelfs hier in de woestijn bewoonde en niet bewoonde huizen en auto’s. We pakken een motel in Baker. Aan de rand van de moeder aller woestijnen, de Death Valley. De teller staat op 2000 mijl. De Death Valley is niet zo dood. Naast vier gekke toeristen rijdt er ook doodgewoon bij 50 graden boven nul een…fietser! De Devil’s Golf Course blijkt geen golfbaan maar een grote zoutvlakte. Er is hier zelfs een kasteel, Scottish Castle. De Ubuhubu-krater is bijzonder en we schrijven historie als we op het laagste punt van de V.S. zijn, genoemd Badwater. Van historie naar hysterie, een gokpaleis midden in de woestijn, Las Vegas. En eten in de "Dutch Keuken", jawel met snert. We hebben gegokt maar verloren. De "Strip", de lange hoofdstraat ligt bezaaid met seksboekjes.

Op weg naar de grootste kloof op aarde, Grand Canyon.  Maar eerst de grens over bij de Hooverdam. Deze immense elektriciteitscentrale  zorgt onder meer voor de lichtstad Las Vegas. We wippen even een andere grens over, de staat Utah. Het Zion Park ligt om de hoek, in de staat Utah.. De rotsen en wegen zijn hier roodgekleurd. In Fredonia, en dat ligt dan in Arizona, hebben we het minste motel tot nu toe. Geen zwembad, geen goede tv, geen koelkast, geen douche. Alleen de hond van de buren was er en een café. We zijn van de buitenwereld afgesneden...

De Grand Canyon, de wereldberoemde kloof, is ons volgende hoogtepunt. Vandaag eerst de noordkant, North Rim. Heel apart is dat je in een bos rijdt (Kaibab National Forest) en deze ineens ophoudt. En dan sta je aan de rand van de Canyon. We hebben de kloof, 350 kilometer lang en 1800 meter diep,  op verschillende punten (Cape Royal, Canyon Lodge) bekeken. Door de canyon slingert de Colorado-rivier. We overnachten twee keer in Flagstaff want we zijn nog niet uitgekeken. De laatste keer aan een spoor, waar elk half uur een trein met honderd wagons langs rabbelt. Ook het motel zelf is het niet alles. De tv bevat twee kleuren, groen en geel. Voor we terug gaan naar de zuidkant van de Canyon pakken we een andere beroemdheid nog even mee, Monument Valley. We bevinden ons in een indianenreservaat, die van de Navajo's. Langs de weg wemelt het van de kraampjes met Indiaanse juwelen en sieraden. En verder is het een eentonige saaie weg. Maar dan doemen de reusachtige, wel honderd meter hoog, rode stenen op. Dit is het gebied waar vele westernfilms zijn opgenomen. Op naar de zuidkant van de Grand Canyon. De natuur is hier ook overweldigend. Het fototoestel draait overuren.Hieronder de kloof, op verschillende tijdstippen en van zomer tot winter. Een kleurrijk schouwspel.

We schrijven andermaal geschiedenis als we de "historic Route 66" opdraaien. Dat viel enigszins tegen, de historie betreft wat huisjes en krotjes. Route 66, van Chigago tot Los Angeles, is verwaarloosd en een groot deel is nu een gewone snelweg. Op een parkeerplaats in Kingman, mogen we een "king of the road" (Amerikaanse truck) van binnen bekijken. Wat een ruimte en zo mooi opgepoetst. We rijden langzamerhand terug naar onze start-en finishplaats, L.A. Maar niet zonder een bezoek aan Joshua Tree, een park met allemaal bomen en rotsen. Opvallend was dat het er niet druk was. Tijd genoeg om een oude vrouw met motorpech te helpen. Palm Springs en Twentynine Palms (dit aantal hebben we niet kunnen bevestigen) zijn oases in de woestijn. Met douches op straat! Na een windmolenpark in de Mojave-woestijn zijn we terug in de miljoenenstad L.A. Langs de Ocean Boulevard zien we Queen Mary, een van de grootste passagiersschepen ter wereld. Met onder meer aan boord: een kapperszaak, kliniek voor bevallingen, een trimzaal, winkeltjes, ballroomzaal, enz. Na een halve liter ijs op naar het strand van Long Beach. Is dit nou wat je altijd op tv ziet? Wuivende palmen, heet en Baywatch? Het is er niet druk en warm? Whoaahh…Een motel vinden we in de wijk El Monte in het Noorden van de stad. Niet een geweldig gekozen locatie. Een Spaans sprekende wijk, dat niet uitnodigt voor een avondje stappen. Een buurt met ongure maar ook ongelooflijk mooie types. Het eten is wel wat soeps. Zo is de kippensoep dikker dan snert. Met een karbonade, salade en patat is het best te doen.

Disneyland. Sprookjesachtig mooi, voor de prijs (30$ p.p.) hoef je het niet te laten. We hebben veel attracties bezocht, de lange wachttijden nemen we op de koop toe. Jammer genoeg lopen we weinig Disneyfiguren tegen het lijf. Een aparte belevenis vormde de reclamespot over America. 360 graden draaiend leek het net of je in de Mississippi liep of door New York vaarde. De avondshow bestond uit een optocht van praalwagens, prachtig verlicht. Op Los Angeles International Airport nemen we definitief afscheid van het land van de onbegrensde mogelijkheden. Op typisch Amerikaanse wijze. De auto (geen schrammetje, alleen wat zand uit de woestijn) kan zo worden neergekwakt. Als we een simpel flesje parfumflesje willen kopen voor het thuisfront moeten we diverse handtekeningen op onduidelijke formulieren zetten en van deze verkoper kreeg je het ook nog niet direct mee. Pas als je het vliegtuig instapt. Om 17.00 in plaats van 16.20 stijgen we op. Samen met een stel Italianen die geen moment op hun stoelen kunnen blijven zitten. Tel daar de turbulenties bij op en tijdens het dalen de zere oren en je kan gerust spreken van een rampvlucht. Terug in ons kikkerlandje valt ons een ding gelijk op: wat is het hier klein….

 

 

AMERIKA IN BEELD

Woorden zeggen veel; foto's des te meer. Vandaar een indruk in beelden van een indrukwekkend land. Een selectie van de mooiste plaatjes

 

CALIFORNIA

 

Van Santa Monica (links) hadden we een geheel andere voorstelling; De schoonheid van Big Sur in nevelen gehuld

 

 

    

Het dorre, verlaten  landschap van California; rechts een fraai meertje, blakend in de zon

 

     

Groot, groter, grootst: stierenmesterij bij Coalinga; Columbia, het Orvelte van Amerika

 

 

Goed zoeken is nog altijd in trek; rechts de beroemde Golden Gate-brug

 

      

Het Elderado van het National Forest; het populaire bergmeer Lake Tahoe is blauw

 

 

Mammoth Lake wintersportcentrum, de naam spreekt boekdelen; Napa Valley: wijngebied bij uitstek

 

 

Op Pier 39 kun je een aardbeving voelen; een regenboog in...Rainbow Fall

 

 

Baseball is de sport in Amerika, hier in een sportcafe van Sacramento; Sequoia National Park, waar de bomen tot aan de hemel groeien

 

 

De Streets of San San Francisco; Reuzentoppen in Yosemite National Park

 

 

Universal City in Hollywood; Scene uit de vroeger populaire tv-serie Miami Vice

 

UTAH

 

Utah: Opvallend is het roodgekleurd landschap

 

NEVADA

 

Een bijzonder punt: Badwater, 86 meter onder de zeespiegel; oase in de woestijn

       

Zoutvlakte; Death Valley

  

Desert; de snelweg door de woestijn

    

Scottish Castle: een kasteel in de woestijn; Ubuhube-krater

 

 

 

 

 

Amsterdam-LOS ANGELES-Santa Monica-Beverly Hills-Hollywood-Interstate 405-US101-Malibu State Park-Thousand Oaks- Camarillo-El Rio-Ventura-Santa Barbara-Goleta-Gaviota-Santa Maria-Arroyo Grande-Pismo Beach-Los Padres National Forest-San Luis Obisco-Morro Bay-1-Cambria-San Simeon-Hearst Castle-Monterey County Line-Santa Lucia Range-Gorda (Jade Museum)-Los Padres N.F.-Big Sur-Carmel Valley-Pebble Beach-Monterey-17 Miles Drive-Santa Cruz-SAN FRANCISCO-Golden Gate-US101-37-San Pablo Bay-Vallejo-Napa Valley-121-128-I 80-Fairfield- Dixon-SACRAMENTO-US50-Rancho Cordova-El Dorado-Placerville-Mill Run-El Dorado National Forest- Pacific House-Twin Bridges-Washoe Meadows-Lake Tahoe-NEVADA-Pondorosa Ranch of Bonanza-Markleeville-Indian Creek Reservation-89 South-Monitor Pass-Toiyabe N.F.-(1000 mijl)-Topaz-Sweetwater Mts-Devils Gate-Bridgeport-Mono-395-Sonora Pass-Mono Lake-Mammoth Lakes-Devils Postpile National Monument-Rainbow Falls-Iniyo N.F.-Mammoth Mountain Ski Area-Earthquake Falls-Lake Mary-Mammoth Lakes-395-Mono Lake-120-Lee Vinning-Tioga Pass-Yosemite National Park-Tuolumne Meadows-Tenaya Lake-Stanislaus N.F.-120-Buck Meadows-Mocassin-Don Pedro Lake-Chinese Camp-Jamestown-Sonora-Colombia-Jamestown-Knights Ferry-Oakdale-Modesto- 99south-Turlock-165-San Joaquim River-Los Banos-I 5south-California Aquaduct-198-Coalinga-145-San Joaquim Valley-Riverdale-Hardwich-Grangeville-Hanford-Visalia-63-Cutler-Orosi-Orange Cove-Reedley-63-180-SquawValley-Fresno-Sequoia N.F.-Visalia-63-Tulare-99-Earlimart-Delano-McFarland-Bakersfield-58-Tehachapi-Mojave-Four Corners-Barstow (2000 mijl)-I 15-Baker-127-Shoshone-Death Valley National Monument-D.V. Junction-Badwater-Devils Golf Course-Furnace Creek-Stovepipe Wells-Scottish Castle-Ubehebe Crater- Nevada-267-US95 Beatty-Indian Springs-LAS VEGAS-Hooverdam-US93 -Lake Mead-I 15North-Moapa-Overton-ARIZONA-UTAH-St.George-  Washington-9-Zion N.F.-Mount Carmel Jct.-Kanab--ARIZONA-Fredonia-alt89-Jacob Lake-Kaibab N.F.-67 south-GRAND CANYON North Rim-Jacob Lake-Vermillion Cliffs-US89-US160-Tuba City (3000 mijl)-89-Cameron-Flagstaff-89-Cameron-Moenave-Tuba City-160-Cow Springs-Kayenta-US163-Monument Valley-US160-US89-Flagstaff-Grand Canyon South Rim-US180-64-Williams-ROUTE 66-I40-Seligman-Kingman- Mohave Mts--Yucca-Colorado River-CALIFORNIA-US95 south-Needles-Vidal-Rice (4000 mijl)-62-Sheep Hole Mts.-Twentynine Palms-Joshua Tree N.M.-Yucca Valley-Palm Springs-I10 west-Banning-Beaumont Ave-60 west-Moreno Valley-91-Corona-Anaheim-La Palma-605 south-405 south-Los Alamitos-Seal Beach Boulevard-Ocean Boulevard-Pacific Coast Highway-Long Beach LOS ANGELES-710 north-Alhambra-10-Rosemeal-El Monte-Anaheim-Disneyland-Los Angeles International Airport

Voor meer informatie over het wegennet: http://interstate-guide.com/home.html

 

TOTAAL AANTAL GEREDEN MIJLEN: 4328 (6492 KILOMETER)

 

 

 

DE OVERNACHTINGEN:

Motel Santa Monica (2)              Los Angeles 

Motel Paris                                 Monterey

S.F. Motor Inn (2)                      San Francisco                                    

Motel 6                                       Sacramento

Mammoth Lake Country Inn        Mammoth Lake

Motel 6                                        Mammoth Lake

Miners Motel                                Sonora

Sequioa Motel                              Fresno

Royal Hawaiian                            Baker                             

Motel 6                                         Las Vegas

Motel Blue Sage                            Fredonia

Motel Frontier                               Flagstaff

Motel 6                                         Flagstaff

Motel 6                                         Kingman

Motel 6                                         Palm Springs

Motel 6 El Monte (2)                     Los Angeles

 

 

Motel Santa Monica

 

Motel 6 El Monte                     Motel 6 Sacramento

 

 

Motel Royal Hawaiian Baker

 

Frontier Motel Flagstaff

 1993

Bronnen: Rand McNally RoadAtlas,