Frankrijk

 

 

Weinig zon onder de Route du Soleil

 

 

 

VIAS/VIAS PLAGE – Zonzekere landen worden steeds zeldzamer. Maar de weersverandering is niet alleen maar van de laatste jaren. In 1996 was het in Zuid-Frankrijk allerminst strandweer. Een mistral bleef hardnekkig de kust teisteren. Ondanks het wat mindere weer hebben we toch genoten, van de charme van Zuid-Frankrijk.

 

Het begon al op de Route du Soleil, waar de zon zich nauwelijks liet zien. Ter hoogte van Montelimar werd het wel warmer; bij snikhete dagen kun je er douchen op straat. Onze reisbestemming: camping le Petit Mousse in Vias. Een kleine familiecamping, aan de boorden van de Middellandse Zee. En wat doen de Fransen daar? Jeu de Boules, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Een prima alternatief als het geen strandweer is. Maar zelfs dan zijn ze niet weg te slaan van de boules. Hoe slecht het was bleek uit de Franse weerprofeten, die wezen op het feit dat in vijftig jaar niet zo koud was geweest in deze omgeving. De harde wind heeft hele stukken strand weggeslagen. Jaren later blijkt er voor de camping geen strand meer over te zijn.

   

Wat viel er nog meer te beleven, naast jeu de boules, jeu de barbecue en jeu de dansee (met de Macarena als absolute tophit van het moment)? Het kermisachtige Euro-Park, vlakbij de camping. Midgetgolfen (mini-golf op zijn Frans) tussen de palmbomen bijvoorbeeld. In de omgeving verder de plaats Portiragnes, waar toevallig een ‘taureaux piscine’ (letterlijk: zwembad stierengevecht) plaatsvindt. Het blijkt een kleintje stierengevecht; voor kinderen bedoeld. Dit in het kader van de Portiragnes-feesten. De plaatselijke dorpsjeugd  vermaakt zich met een stier rondom een zwembad. Spectaculairder is Cap d’Agde, met zijn Aqualand. Dit jaar als ‘nouveauté’ rapid rafting. Een waterfestijn in de buitenlucht, dat alleen maar in zonnige landen kan. Bij de kaap ook het grote Canal du Midi, met Beziers als grote plaats. In de plaatselijke supermarkt (Mammouth) is het zoeken naar bier, want we bevinden ons in het walhalla van de wijnstreek, de Languedoc. Voor het bier moeten we het toch echt hogerop zoeken. En dus sta je daar op een trap in de Franse supermarkt…Over hoogten gesproken. In het binnenland valt Pezenas op, door zijn reusachtige kunstdieren die in optocht door het dorp marcheren. Pezenas is het kunstenaarsdorp bij uitstek. Kunst met een grote K in dit geval. Op de D125 doorkruisen we tijdens onze trip door het binnenland zowaar Montblanc. Niet de beroemde berg, maar een gelijknamig dorp. In deze streek kun je niet om Carcassonne heen, met het grootste fort van Europa. Een stad, beschermd door een driedubbele stadsmuur. Indrukwekkend. Nog meer beroemde plekjes. De Pont du Gard, het Romeinse aquaduct, dat overigens tijdens ons bezoek in de steigers stond.  

Zuid-Frankrijk was dan wel niet zo zonnig; de omgeving maakte het toch leuk.

  

  

 

 

in foto's:

  

                          

 

 

1996