Geschiedenis

 

 

Voetbal is al jaren een van de populairste sporten. Verspreid over de hele wereld. Maar vroeger werd er ook al massaal tegen een bal geschopt. Worden we tegenwoordig overvoerd met boeken over clubs en spelers, over de geschiedenis werd en wordt weinig geschreven. Komt ook doordat er weinig bekend is. Over de oorsprong bijvoorbeeld. Daar is geen concreet bewijs voor gevonden.

Het boekje "de geschiedenis van het voetbal" doet een poging. Voetbal werd al gespeeld toen de geschiedenis voor het eerst werd opgetekend. Niet Engeland maar China was de grondlegger van het voetbal. Vijfduizend jaar geleden. Ze noemden het "zu gu" (zu=met de voet schieten; gu=bal). Andere details. Het doel bestond uit twee bamboestokken. Voor de doelpunten werden punten gegeven. De Chinezen hadden toen al enkele spelregels. Elk team diende een aanvoerder aan te wijzen en spelers moesten vaste plaatsen in het veld innemen. Zelfs de bal werd omschreven: 'een leren huid met dierenhaar'. Pas honderd jaar later was de bal gevuld met lucht. Duizend jaar na de Chinezen ontdekten ook Egyptenaren, Romeinen en Grieken het spel met de bal. Afbeeldingen op graven bewijzen dat Egypte voetbal reeds 2000 voor Christus bestond. In de Bijbel wordt voetbal genoemd. Japanners waren met voetbal bekend en zelfs de indianen van Noord-Amerika. De Grieken noemde het spel Episkyros, voor de Roemeinen heette voetbal Harpastrum. Hoe het verder ging met de ontwikkeling daar heerst onzekerheid over. In 1315 kwam voetbal weer ter sprake. De Engelsen speelden het spel zo fanatiek dat voetbal werd verboden. In 1500 stond voetbal als volgt omschreven: "Het voetbalspel is een tijdverdrijf voor de duivel en een bron van nijd, verbittering en woede, ja zelfs van moord en doodslag". Kritiek of niet, het spel vond voortgang. In Engeland speelden hele dorpen (een team bestond uit meer dan honderd man) tegen elkaar. Winnaar was het dorp dat de bal door de poort van het andere dorp plaatste. Later waren minder spelers betrokken en werden struiken gebruikt als doel. Behalve Engeland waren Frankrijk en Italie voetbalbolwerken. . Het Franse klooster van Auxerre verlangde van monniken dat ze een voetbal meenamen. In Italie werd zelfs midden in een oorlog een wedstrijd gehouden. Zelfs pausen namen aan het spel deel. Pas halverwege de negentiende eeuw werd langzamerhand het voetbal geboren dat nu over de hele wereld gespeeld wordt. Een elftal bestond destijds uit een keeper, een middenvelder en liefst acht aanvallers.

In 1863 werd de eerste voetbalbond opgericht, de Engelse Football Association. De F.A. introduceerde gelijk spelregels en deze worden tegenwoordig nog altijd gehanteerd. Zij het met enige verschillen. Aanvankelijk mocht een keeper met de handen worden omgestoten of zelfs worden weggedragen zolang als deze de bal in zijn handen had. De eerste profs kwamen ook uit Engeland.  En het waren diezelfde Britten die de sport over de hele wereld verspreidden. Zo ook in Nederland waar in 1875 de eerste club werd opgericht: Utile Dulci (U.D.) uit Deventer. Pim Mulier, die enkele jaren later de Haarlemse Football Club oprichtte, geldt als de pionier van het Nederlands voetbal. In 1889 kwam de Nederlandse bond tot stand. Het professionele Nederlandse voetbal  was in 1954 een feit, nadat eerst een illegale profcompetitie werd gestart.

Bron: ‘de geschiedenis van het voetbal’